Hoeveel vragen heeft het theorie-examen?

Bij het CBR theorie-examen verschilt het aantal vragen per voertuig waar je het theorie-examen voor wilt behalen. Per voertuig gelden er namelijk verschillende soorten vaardigheden die je als toekomstig bestuurder dient te bezitten. Deze vragen zijn afgestemd op beoordelingsaspecten als verkeersinzicht en verkeersregels. Bij sommige theorie-examens zoals bij het auto theorie-examen geldt ook nog gevarenherkenning als beoordelingsaspect.

Wat voor soorten vragen krijg je tijdens het theorie-examen?

In het theorie-examen voor de auto, motor, bromfiets en tractor kom je verschillende soorten vragen tegen. Op deze manier probeert het CBR via meerdere invalshoeken jouw capaciteiten als toekomstig bestuurder te testen.

  • De verschillende soorten vragen die er zijn:
  • De sleepvraag; je sleept de cijfers naar een plek in de afbeelding om aan te geven wie er als eerst volgende mag rijden of oversteken.
  • De single sleepvraag; met deze vraag geef je bijvoorbeeld aan welk voertuig op de afbeelding voorrang heeft. Dit doe je door een vinkje naar het desbetreffende voertuig te slepen.
  • De invulvraag; deze vraag wordt gecombineerd met kennisvragen waarbij je bijvoorbeeld moet aangeven wat de maximale snelheid op een bepaalde weg is.
  • De hotspot vraag; je krijgt een keuze moment van diverse opties, waar jij de juiste optie of icoon moet aanklikken.
  • De ja/nee vraag; hierbij beantwoord je de vraag met ja of nee.
  • De meerkeuze vraag; je kiest het juiste antwoord uit twee of drie mogelijkheden

Hoeveel vragen heeft het theorie-examen?

Zoals eerder in dit artikel aangegeven, verschilt de hoeveelheid vragen per voertuig waar jij het theorie-examen voor aflegt. In dit onderdeel staan we dan ook stil bij de hoeveelheid vragen per voertuig en hoeveel je hiervan goed dient te beantwoorden om voor het examen te slagen.

Auto

Voor het CBR auto theorie-examen geldt er een hoeveelheid van 65 vragen. Deze 65 theorie-examen vragen zijn onder verdeeld in de 3 onderdelen van het CBR examen. Namelijk: gevaarherkenning, verkeerskennis en verkeersinzicht. 

Bij het onderdeel gevaarherkenning krijg je 25 vragen gesteld. Dit zijn vragen waarin je een verkeerssituatie moet beoordelen en aan moet geven of jij als bestuurder de voorkeur hebt om te remmen, gas los te laten of niets te doen. Het volgende onderdeel is verkeerskennis. Dit onderdeel staat volledig in het teken van de examenstof van het CBR. Bij dit onderdeel krijg je 12 vragen. Het laatste onderdeel is verkeersinzicht, waarin er gekeken wordt of je de theorie ook in de praktijk kunt toepassen. Dit onderdeel heeft 28 vragen.

Je hebt voor het auto theorie-examen 30 minuten de tijd om alle vragen te beantwoorden. Wanneer je op ieder onderdeel het minimum aantal goede antwoorden behaal hebt, dan slaag je voor het CBR auto-theorie examen.

Scooter 

Net als op het CBR scooter theorie-examen krijg je 50 vragen. Dit zijn verdeelde vragen over verkeersregels (kennis) en vragen over verkeersinzicht (kennis+). In totaal heb je 30 minuten de tijd voor het gehele examen. Wanneer het bromfiets theorie-examen je eerste theorie-examen bij het CBR is, dien je goed te oefenen zodat je goed voorbereid aan het examen begint. Oefen daarom thuis al zoveel mogelijk met CBR proefexamens voor de bromfiets

Motor

Het motor theorie-examen bij het CBR bestaat uit totaal 50 vragen. Deze vragen gaan over verkeerskennis en -inzicht. Er zijn meerdere soorten vragen, namelijk: Meerkeuze vragen, sleepvragen, aanklik vragen en vragen waar je een getal moet invullen. Voor het motor theorie-examen krijg je totaal 25 minuten de tijd. Dit is voldoende tijd voor de meeste motor theorie-examen kandidaten. 

Tractor

Het CBR tractor theorie-examen bestaat uit 50 vragen en duurt tussen de 20 en 30 minuten. De 50 vragen uit het examen bestaan uit verkeersregels, verkeersinzicht en kennis van het voertuig. Op deze manier test het CBR niet alleen je kennis, maar ook je inzicht en vermogen om veilig aan het verkeer deel te nemen. Daarom is het dan ook belangrijk dat je voorafgaand aan het examen al meerdere keren het tractor theorie-examen geoefend hebt.


Over de schrijver
Wij van 100% Geslaagd zijn er om jouw slagingskans voor het CBR theorie-examen te vergroten. Dit doen we door middel van online CBR proefexamens en examenstof waarmee jij de CBR vraagstelling en inhoud van het examen kunt oefenen of door het aanbieden van een dagcursus. Het is dan ook onze missie dat jij direct voor jouw CBR theorie-examen slaagt. Ongeacht of dit nu voor het bromfiets, motor, tractor of auto theorie-examen is.
Reactie plaatsen