Hoe oud moet je voor het cbr theorie examen zijn?

Hoe oud moet je voor het cbr theorie examen zijn?

Hoe oud je moet zijn om een theorie examen bij het CBR af te leggen verschilt per voertuig. Voor ieder type voertuig gelden namelijk andere criteria rondom het afleggen van het CBR theorie-examen. In dit artikel staan we dan ook stil bij de leeftijd die je moet hebben voor het auto theorie, motor theorie, scooter theorie en tractor theorie-examen.

Hoe oud moet je zijn om je auto rijbewijs te halen?

Voor het behalen van je auto rijbewijs, dien je een leeftijd van minimaal 17 jaar te hebben. Dit wilt niet zeggen dat je tot je 17-jarige leeftijd hoeft te wachten om te beginnen. Als je 16 jaar bent, kun je al starten met het halen van je rijbewijs. Je mag namelijk vanaf een leeftijd van 16 jaar het auto theorie-examen bij het CBR afleggen. Met 16,5 jaar mag je rijles nemen en als je 17 bent mag je rijexamen doen. 

Slaag je op 17-jarige leeftijd voor zowel het auto theorie-examen als voor het praktijkexamen? Dan vraag je jouw rijbewijs aan. En mag je autorijden met een coach naast je. Dit doe je tot je 18 jaar bent. Jouw coaches moeten op je begeleiderspas staan. Deze pas vraag je aan bij de RDW.

Leeftijd voor het scooter theorie-examen

Het scooter theorie-examen kun je al halen vanaf 15,5 jaar. Bij de scooter theorie is het namelijk belangrijk dat je voor een 16-jarige leeftijd over de verkeerskennis en inzicht beschikt om vervolgens het scooter praktijkexamen af te mogen leggen. Een scooter rijbewijs mag je al vanaf een 16-jarige leeftijd gebruiken, waardoor je het liefst voor je 16-jarige verjaardag het scooter theorie-examen al behaald hebt.

Leeftijd voor het behalen van het motor theorie-examen

Het motor theorie-examen mag je vanaf een leeftijd van 17 jaar bij het CBR afnemen. Het CBR heeft voor een minimale leeftijd van 17 jaar gekozen, omdat je bij het behalen van je motor theorie-examen ook direct in de praktijk aan de slag mag gaan. Bij het besturen van een motor neem je deel in het dagelijkse en snelrijdend verkeer, waarin je als motorbestuurder minder beschermd bent. Hierdoor telt het motor theorie-examen en het praktijkexamen extra zwaar voor het CBR.

Leeftijd voor het behalen van het tractor theorie-examen

Het tractor theorie-examen mag je vanaf een 15,5 jarige leeftijd behalen. Tijdens het tractor theorie-examen wordt er de nadruk gelegd op zowel verkeersinzicht en verkeerskennis, maar ook de kennis van tractor en landbouwvoertuigen speelt hierin een belangrijke rol. Wanneer je op 15,5 jarige leeftijd het tractor theorie-examen behaald hebt, komt je in aanmerking voor het praktijkexamen en het behalen van het T-rijbewijs.

Theorie-examens oefenen

Wanneer je voor het eerst een theorie-examen bij het CBR wilt afnemen, wil je natuurlijk direct slagen. Echter, bewijst de praktijk dat slechts een heel klein percentage van alle kandidaten direct voor het theorie-examen slaagt. Het is dan ook belangrijk dat jij je jezelf goed voorbereid door de theorie met behulp van oefenexamens te oefenen. Door het oefenen van oefenexamen leer je op je eigen tempo de vraagstelling van het CBR kennen en leer je van je gemaakte fouten. Hierdoor is het bewezen dat het oefenen van proefexamens de slagingskans het meeste vergroot. 

Wil jij direct beginnen met het oefenen van het theorie-examen?

Begin dan direct met het online oefenen voor het auto theorie, scooter theorie, motor theorie en tractor theorie-examen!


Over de schrijver
Wij van 100% Geslaagd zijn er om jouw slagingskans voor het CBR theorie-examen te vergroten. Dit doen we door middel van online CBR proefexamens en examenstof waarmee jij de CBR vraagstelling en inhoud van het examen kunt oefenen of door het aanbieden van een dagcursus. Het is dan ook onze missie dat jij direct voor jouw CBR theorie-examen slaagt. Ongeacht of dit nu voor het bromfiets, motor, tractor of auto theorie-examen is.
Reactie plaatsen