Informatie tractor en trekker theorie-examen CBR

Informatie tractor theorie-examen

Alle bestuurders van Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs (in de volksmond ook wel een trekker rijbewijs genoemd). Om het T-rijbewijs te behalen moet je rijgeschikt zijn en tegenwoordig eerst het tractor theorie-examen van het CBR behalen voordat je met het praktijkexamen mag starten.

Het CBR tractor theorie-examen

Het CBR tractor theorie-examen bestaat uit 50 vragen en duurt tussen de 20 en 30 minuten. Van de 50 vragen dien je 40 vragen goed beantwoord te hebben, wil je voor het theorie-examen slagen. De 50 vragen uit het examen bestaan uit verkeersregels, verkeersinzicht en kennis van het voertuig. Op deze manier test het CBR niet alleen je kennis, maar ook je inzicht en vermogen om veilig aan het verkeer deel te nemen. Daarom is het dan ook belangrijk dat je voorafgaand aan het examen al meerdere keren het tractor theorie-examen geoefend hebt.

Zodra je voor het tractor theorie-examen geslaagd bent, mag je het praktijkexamen uitvoeren om uiteindelijk je T-rijbewijs te behalen. Hiervoor heb je 1,5 jaar de tijd, omdat de geslaagde uitslag van het theorie-examen 1,5 jaar geldig is. Indien je er niet in slaagt om in 1,5 jaar tijd het T-rijbewijs te behalen, dien je opnieuw het theorie-examen af te nemen.

Speciaal theorie-examen afleggen

Het is mogelijk om het tractor theorie-examen ook op een speciale manier bij het CBR af te leggen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van uitzonderingen zoals het afleggen van het theorie-examen met extra tijd of een individueel begeleid theorie-examen. Op deze manier probeert het CBS je zoveel mogelijk ondersteuning te bieden, waardoor jouw slagingskans bij het examen toeneemt.

Wanneer er sprake van een theorie-examen met extra tijd is, heb je het voordeel dat je een extra 15 minuten de tijd krijgt om het examen in meer rust te voltooien. Op deze manier heb je het voordeel dat je minder gehaaste keuzes moet maken en iedere vraag uitgebreid kunt analyseren. Voor een toeslag van €17.50 bovenop de reguliere kosten van het theorie-examen is het mogelijk om extra tijd voor het examen te verkrijgen. Hiervoor is géén dyslexieverklaring vereist. Tijdens het reserveren van het tractor theorie-examen heb je de mogelijkheid om een vakje aan te vinken, waarmee je aangeeft dat je een extra 15 minuten de tijd wilt hebben.

Het individueel begeleid theorie-examen van het CBR wordt ook wel een "mondeling theorie-examen"  of “1 op 1 theorie-examen” genoemd. Tijdens het theorie-examen is er een medewerker van het CBR aanwezig die jou door het examen heen begeleid. Hiermee biedt het CBR de ideale oplossing bij faalangst of cognitieve stoornis (zoals autisme of PDD-nos). Het individueel begeleid theorie-examen is in alle talen mogelijk. Hierdoor heb je de mogelijkheid om het CBR theorie-examen ook in een andere taal dan Nederlands af te leggen. Het aanvragen van een individueel begeleid theorie-examen kan bij het reserveren door het vinkje ‘individueel begeleid examen’ aan te klikken. De kosten voor dit tentamen zijn wel hoger dan het reguliere tentamen.

Reactie plaatsen