Vanaf welke leeftijd kan ik theorie-examen doen?

Vanaf welke leeftijd kan ik theorie-examen doen?

Je wilt natuurlijk zo vroeg mogelijk beginnen met het behalen van je CBR theorie-examen, want dan mag je ook eerder met jouw gewenste voertuig de weg op. Daarom is het goed om te weten hoe oud je moet zijn om bij het CBR een theorie-examen af te mogen nemen.

Leeftijd theorie-examen verschilt per voertuig

In Nederland is het wettelijk vastgesteld dat je voor ieder type voertuig een bepaalde leeftijd behaald dient te hebben voordat je bij het CBR een theorie-examen mag doen. De redactie van 100% Geslaagd brengt daarom voor jou in kaart vanaf welke leeftijd jij in aanmerking komt voor het theorie-examen van jou gewenste voertuig.

Auto

Vanaf 16-jarige leeftijd ben je vrij om in Nederland het CBR auto theorie-examen af te nemen. Hierdoor ben je in staat om op vroegtijdige leeftijd te beginnen met rijlessen je B-rijbewijs te behalen. Echter, is het wel dat je pas vanaf 18 jarige leeftijd gerechtigd bent om als beginnend bestuurder zelfstandig de weg op te gaan. Wanneer je voor die leeftijd het B-rijbewijs al behaald hebt, mag je wel autorijden met een begeleider. Hiervoor dient de begeleider wel officieel aangemeld te worden en een begeleiderspas bij zich te dragen.

Wanneer je het B-rijbewijs behaald hebt, ben je wel vrij om vanaf 16 jarige leeftijd scooter te rijden. Het B-rijbewijs komt namelijk in combinatie met het AM-rijbewijs ook wel het bromfiets rijbewijs genoemd.

Bromfiets

Voor het bromfiets theorie-examen van het CBR dien je een minimale leeftijd van 15,5 jaar te hebben. Hierdoor kan je op vroegtijdige leeftijd je scooter theorie-examen behalen, zodat je vanaf een leeftijd van 16 jaar direct met het AM-rijbewijs scooter of bromfiets mag rijden.

Motor

Voor het A- Motorrijbewijs dien je een minimale leeftijd van 17 jaar te hebben om van het CBR het motor theorie-examen af te mogen nemen. Dit zorgt ervoor dat je vroegtijdig motorrijles kunt nemen en met het CBR praktijkexamen het A-rijbewijs kunt behalen.

Tractor

Het trekker rijbewijs mag je met 15,5 jaar mee starten. Doordat je eerst het theorie-examen van het CBR behaald en vervolgens het praktijkexamen aflegt, mag je vanaf een leeftijd van 16 jaar zelfstandig met het T-rijbewijs tractor op de openbare weg rijden.

Geldigheidstermijn behaalde theorie-examen

Wanneer je het CBR theorie-examen behaald, is de uitslag 1,5 jaar geldig. Hierdoor heb je voldoende tijd om het praktijkexamen te voltooien en het gewenste rijbewijs te behalen. Indien het termijn van 1,5 jaar verstreken is, zal je opnieuw het theorie-examen van het desbetreffende voertuig moeten behalen.

Over de schrijver
Wij van 100% Geslaagd zijn er om jouw slagingskans voor het CBR theorie-examen te vergroten. Dit doen we door middel van online CBR proefexamens en examenstof waarmee jij de CBR vraagstelling en inhoud van het examen kunt oefenen of door het aanbieden van een dagcursus. Het is dan ook onze missie dat jij direct voor jouw CBR theorie-examen slaagt. Ongeacht of dit nu voor het bromfiets, motor, tractor of auto theorie-examen is.
Reactie plaatsen