Ben jij klaar om het motor rijbewijs te halen en wil je meer weten over hoe dit allemaal in zijn werk gaat? 100% Geslaagd verteld in dit artikel alles over het motor rijbewijs halen. We staan stil bij de soorten motor rijbewijs in Nederland, de motor rijbewijs leeftijf en de motor rijbewijs theorie.
Soorten motor rijbewijs
Er zijn twee manieren om een motorrijbewijs te halen. Rechtstreeks en via de getrapte manier. Rechtstreeks A1, A2 of A halen is afhankelijk van de leeftijd, geslaagd zijn voor het motortheorie-examen en of je een autorijbewijs hebt. Om op de zwaarste categorie motoren te mogen rijden is rijbewijs A nodig. Dit rijbewijs is naast rechtstreeks, ook getrapt te halen: eerst A1, na twee jaar A2 en na nog eens twee jaar A. Rechtstreeks alleen als je 24 jaar bent. Ben je nog geen 24, dan alleen via de getrapte weg.
Motorrijbewijs A1
Iedereen vanaf 18 mag examen doen om het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Heb je dit theorie-examen gehaald, dan mag je rijlessen volgen. Dat mag ook als je een autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen. Met een A1-rijbewijs mag je rijden op motoren van de categorie A1 en driewielige motorrijtuigen van de categorie A1 (
Motorrijbewijs A2
Vanaf je 20ste mag je examen doen voor het rijbewijs voor de middelzware motor (A2). Vanaf die leeftijd mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of als je je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2. Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1. Met een A2-rijbewijs mag je rijden op motoren van categorie A1, driewielige motorrijtuigen van categorie A1 (
Motorrijbewijs A
Als je 21 bent mag je examen doen voor het rijbewijs voor de zware motor (A) als je ook al examen hebt gedaan (en geslaagd bent) voor het A1 en A2-examen. Je mag vanaf deze leeftijd rijlessen voor het A-examen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of als je een autorijbewijs hebt. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.
Ben je nog geen 24 en haal je het rijbewijs voor de zware categorie (A), dan komt er 'code 80' op het rijbewijs te staan. Je mag dan rijden op motoren van de categorie A1, driewielige motorrijtuigen van de categorie A1 (15kW).
Mensen die op hun 24ste het A-rijbewijs halen, krijgen ook het rijbewijs A1 en A2. ‘Code 80’ zal er dan niet bij staan. Zij mogen ook gelijk op alle typen motoren rijden.
Motor rijbewijs leeftijd
Het grote verschil tussen de oude en de nieuwe regels is dat de motor rijbewijs leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie A is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Als het A-rijbewijs onder de 24 jaar wordt behaald, krijgt deze persoon code 80 op het rijbewijs. Met die code mag op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) worden gereden. De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Je mag dan ook op een zware motor (A) rijden en hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen. Zie ook de website van het cbr.
Theorie examen motor
Om een motor rijbewijs te halen, dien je eerst bij het CBR te slagen voor het motor theorie-examen. Tijdens het motor theorie-examen wordt jouw verkeerskennis en inzicht getest om te kijken of je op een verantwoordelijke manier situaties kunt inschatten.
Het motor theorie examen is iets wat vele toekomstige motorrijders onderschatten. Meer dan de helft van de motor theorie cursisten slaagt niet direct voor het CBR motor theorie. De meeste cursisten dienen 3 tot 4 motor theorie examens af te leggen, voordat zij bij het CBR slagen.
Motor theorie oefenen
Om jouw de leerstof van het motor theorie examen je eigen te maken, is het essentieel dat je de motor theorie echt goed kent. Dit bereik je niet door het theorieboek in één keer door te lezen, maar door de inhoud echt goed te leren.
De beste manier om het motor theorie examen te leren bestaat uit twee fases:
- Gespreid en herhaaldelijk leren
- Constante toetsing
Herhaaldelijk en gespreid motor theorie leren
Bij deze methode gebruik je de kracht van herhaling. Hoe vaker je de motor theorie doorneemt, des te meer van de informatie blijft er in je geheugen hangen. Op deze manier kan je onderdeel voor onderdeel alle lesstof op je nemen en eigen maken. Doordat je de motor theorie goed kent, kan je vervolgens situaties in de praktijk beter inschatten.
Blijf je kennis toetsen
Wanneer je aan het leren bent, is het belangrijk dat je de motor theorie kennis ook direct in de praktijk gaat testen. Dit doe je bijvoorbeeld door het maken van CBR proefexamens voor de motor. Tijdens het oefenen van de motor theorie, ga je de kennis die je opgedaan hebt omzetten naar inzicht. Deze manier van leren zorgt ervoor dat je consistent van je gemaakte fouten leert. Bij iedere fout die je maakt, krijg je direct een toelichting van het juiste antwoord. Bovendien, leer je de vraagstelling van het motor theorie examen kennen.
Theorie examen motor oefenen online
Wacht echter niet te lang om proef theorie examens van de motor te doen. Door met een motor theorie examen te oefenen leer je niet alleen welke dingen je moet leren, maar ook hoe de vragen gesteld worden. Onderzoeken hebben uitgewezen dat jezelf toetsen met examen vragen de beste manier is om te leren, en dit geldt dubbel wanneer je het motor theorie examen oefenen wilt.
Het oefenen van de motor theorie dient te gebeuren door middel van CBR proefexamens. CBR proefexamens kan je online nauwelijks tot niet vinden. Daarom heeft 100procentgeslaagd.nl voor jou diverse proefexamens voor de motor gemaakt, waarmee jij het motor theorie examen online kunt oefenen. Deze CBR proefexamens zorgen dat jij jouw motor theorie kennis kunt testen en in je eigen tempo voor het motor theorie examen kunt leren.