10 tips om je motor theorie examen te halen

Ben jij op zoek naar dé beste tips om je motor theorie te halen? Met deze 10 tips zorg jij ervoor dat je het meeste kans maakt je theorie examen succesvol af te leggen. Uit cijfers van het CBR blijkt dat slechts 52 procent zijn motor theorie examen aflegde hem ook daadwerkelijk haalde. Dit ten opzichte van 55 procent van vorig jaar, het is dus belangrijk je goed voor te bereiden. Met onze motor theorie tips zorg jij ervoor dat je je slagingskans voor het motor theorie examen verhoogt en dus zo snel mogelijk je motorrijbewijs kan halen.

Tip 1: Begin niet te laat met leren

Het lijkt zo logisch, maar je kent het wel. Je hebt nog 8 weken de tijd en maakt je nergens zorgen over, tot je motor theorie-examen opeens volgende week al is! Doe jezelf een plezier en zorg er voor dat je structureel blijft leren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dagelijks een uurtje leren een stuk effectiever werkt dan vijf uur op een dag leren. Zo wordt de geleerde stof namelijk opgenomen in je langetermijngeheugen, en biedt de geleerde stof je dus ook echt waarde in het verkeer. Het is dan ook goed om nu al te beginnen met het oefenen van het motor theorie examen.

Tip 2: Oefen motor theorie-examens online

Leren vanuit je theorieboek is natuurlijk prima, maar het oefenen van motor theorie examens bereid je voor op het echte werk. Tevens zorgt het er voor dat je met een stuk meer vertrouwen aan je theorie-examen begint. Motor theorie examens oefenen kan eenvoudig online, bijvoorbeeld via 100procentgeslaagd.nl. Via 100% Geslaagd kun je voor een bepaalde tijd onbeperkt theorie examens oefenen, zo kun je de dagen voor je theorie-examen nog flink wat proefexamens maken.

motor theorie oefenen gratis online

Tip 3: Oefen je motor theorie in de praktijk

Ja, dit klinkt inderdaad een beetje vreemd, maar scroll nog niet verder. Misschien bevind je je al dagelijks in het verkeer, probeer op zulke momenten te bedenken hoe je je op de motor zou gedragen. Kijk bijvoorbeeld even op dat verkeersbord wanneer je de straat in fietst, mag je daar ook met een motor in? Door bewust met je omgeving om te gaan en de verkeersregels te oefenen dwing je jezelf om de motor theorie naar boven te halen. Zo leer je niet alleen sneller, maar wordt ook je AVD-examen een stuk eenvoudiger.

Tip 4: Leer de verschillen met andere theorie examens

Misschien ben je al in het bezit van je autorijbewijs en ken je dus heel veel van je motor theorie al. Hoewel de twee theorie-examens veel overeenkomen, zijn er wel degelijk verschillen en is het verstandig hiervan bewust te zijn. Deze vragen tellen namelijk net zo zwaar mee en kunnen je dus het examen kosten. Geef deze verschillen dus wat extra aandacht als je reeds in het bezit bent van je autorijbewijs.

Tip 5: Controleer en corrigeer je fouten

Ben je veel motor theorie examens aan het oefenen en maak je weleens een foutje? Controleer deze dan! Zorg ervoor dat je altijd te weten komt wat het juiste antwoord op de vraag had moeten zijn, en probeer te begrijpen waarom dit zo is. Zo zorg je er niet alleen voor dat je deze vraag een volgende keer wel goed hebt, maar wordt je ook bewust van de vragen waarmee je moeite hebt. Hierop kun je vervolgens meer aandacht aan besteden.

Tip 6: Op tijd naar bed

Genoeg slaap heeft een positief effect op ons concentratievermogen. Het is dus verstandig de avond voor je motor theorie examen op tijd naar bed te gaan. Zorg er tevens voor dat je vlak voor het examen niet teveel eet, een goed ontbijt is belangrijk, maar ‘vol zitten’ kan juist een negatieve invloed hebben op je concentratievermogen. Het is bewezen dat bananen bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Eet dus een uurtje voor je examen één of twee banaantjes om hiervan te profiteren.

Tip 7: Het motor theorie-examen onder begeleiding

Heb je moeite met snel lezen, of ben je dyslectisch? Dan bestaat er de mogelijkheid om mondeling je motor theorie examen af te leggen. Je wordt dan individueel getoetst waarbij de vragen je worden voorgelezen door een examinator, hiervoor krijg je 15 minuten extra tijd. Weet dat hier wel extra kosten aan zitten verbonden en dat dit examen enkel kan worden aangevraagd door een rijschool, meer informatie hierover lees je op de website van het CBR.

Tip 8: Maak een samenvatting van de theorie

Maak tijdens het leren van de motor theorie een samenvatting voor jezelf. Schrijf hier alle belangrijke stof die je nog lastig vindt duidelijk en beknopt in. Het maken van een samenvatting is een actieve vorm van leren. Door het maken van een samenvatting kun je nagaan of je de inhoud van de stof goed begrijpt. Tevens is het een middel om te controleren of je zelf de theorie goed kan verwoorden en ook snapt. Als je een samenvatting maakt wordt je namelijk gedwongen om na te denken over de verbanden tussen de theorie en praktijk.

Tip 9: Herhaal de geleerde theorie vaak

Als je de theorie geleerd hebt is het belangrijk om deze stof meerdere malen te herhalen. Op deze manier kun je de nieuwe leerstof je eigen maken. Voor het herhalen kun je de gemaakte samenvatting gebruiken. Herhalen geeft een gevoel van veiligheid; na meerdere malen herhalen zal je ervaren dat je de stof aan kunt en beheerst. Ook kun je de geleerde stof herhalen door een aantal oefen theorie-examens te maken. Onze oefen motor theorie-examens simuleren het echte CBR theorie-examen zodat jij de benodigde stof voor dit examen kunt herhalen.

Tip 10: Vraag het motor theorie examen alvast aan

Heb je een stok achter de deur nodig om te beginnen met leren? Vraag het theorie examen dan alvast aan. Op deze manier heb je een datum om naar toe te werken wat over het algemeen erg prettig leert. Maak dus een inschatting voor jezelf op basis van je huidige kennis en je leervermogen. Om te kijken hoeveel kennis je al hebt opgedaan kun je bijvoorbeeld een motor theorie-examen afleggen, zo zie je direct waar je aandachtspunten liggen. Voor het leren zul je over het algemeen rekening moeten houden met minimaal 4-8 weken.

Met deze tips haal jij jouw motor theorie!

Dat zijn ze dan, onze tips om je motor theorie te halen, de rest zul je helemaal zelf moeten doen. Heb je je motor theorie-examen succesvol afgelegd, dan kun je door naar het AVB- en/of AVD-examen. Heb jij misschien nog een tip voor beginnende motorrijders, laat het dan weten in de comments!

Over de schrijver
Wij van 100% Geslaagd zijn er om jouw slagingskans voor het CBR theorie-examen te vergroten. Dit doen we door middel van online CBR proefexamens en examenstof waarmee jij de CBR vraagstelling en inhoud van het examen kunt oefenen of door het aanbieden van een dagcursus. Het is dan ook onze missie dat jij direct voor jouw CBR theorie-examen slaagt. Ongeacht of dit nu voor het bromfiets, motor, tractor of auto theorie-examen is.
Reactie plaatsen