Valkuilen bij het theorie examen

Er is een hoop waar je op moet letten bij het maken van je theorie examen. Denk hierbij aan de tijd, alle verkeersborden, de vraagstelling, alle antwoorden, je zenuwen etc.

Het is eigenlijk allemaal best wel veel. We kunnen ons voorstellen dat het moeilijk is om je concentratie vast te houden. Gelukkig kun je je op een hoop voorbereiden. Maar uiteindelijk wil je je alleen bezig houden met het examen. Dat betekent zoveel mogelijk randzaken achterwege laten.

Graag helpen we jou verder. Wij hebben jaren lang ervaring met cursisten die het theorie-examen voor auto, scooter, motor en tractor afleggen. Daaruit hebben we de valkuilen geleerd, zodat jij deze kunt voorkomen.

Valkuil 1: Te laat komen op het examen.

Velen zullen dit lezen en denken, duhh! Maar je zult versteld staan hoe veel mensen te laat verschijnen op het theorie-examen. Met als resultaat: dat ze erg gehaast zijn, de aandacht niet volledig bij het theorie-examen hebben en niet het gewenste resultaat behalen.

Doe je zelf een plezier en pak een metro of bus eerder. Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal een kwartier vóór het examen aanwezig bent bij het CBR. Gun jezelf de tijd om je in alle rust aan te melden en daarna je spullen in het kluisje te leggen. Geen enkel excuus voor te laat komen is te verantwoorden. Uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee!

Valkuil 2: Plan geen activiteiten op de nacht voor het examen.

In feiten ligt dit in het verlengde van te laat komen. Het behalen van je theorie certificaat heeft voornamelijk te maken met concentratie. In principe beschik je over de kennis om te kunnen slagen, anders zou je namelijk geen theorie-examen aanvragen. Dus de kennis heb je. Nu is het zaak om de kennis toe te passen. Je kansen worden aanzienlijk vergroot met volledige concentratie. Als jij de nacht voor het examen laat naar bed gaat vanwege een concert of feest waar je heen bent gegaan, is je concentratie de volgende ochtend ver te zoeken! Niet doen dus.

Valkuil 3: Onderschat het theorie-examen niet

Geloof het of niet, maar het theorie-examen is echt geen 'appeltje eitje'. Er zakken nog steeds véél meer mensen dan slagen. Kijk maar naar de cijfers van het CBR. Toch zien we het elke week weer. Cursisten melden zich aan, volgen de cursus met minimale aandacht, maar denken toch te kunnen slagen voor het examen. Ze komt bedrogen uit, omdat ze het theorie-examen onderschat hebben en gezakt zijn. Zonde van je geld, zonde van je dag en pijnlijk voor je ego. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je voorafgaand goed oefent door online proefexamens te maken.

Valkuil 4: Nooit doorklikken naar de volgende vraag

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: benut de volledige tijd van het examen. Al weet je 100% zeker wat het juiste antwoord is, wacht rustig tot vanzelf de volgende vraag word getoond. Dit heeft vele voordelen. Als je consequent blijft wachten tot de volgende vraag getoond word, creëer je rust en kun je elke vraag met volledige concentratie beantwoorden. 

Het theorie-examen zal nooit langer duren dan 30 minuten. Gun je zelf deze tijd. 

Valkuil 5: Geef pas antwoord als je alle mogelijke antwoorden hebt gelezen

Dit gaat ook weer hand in hand met valkuil 4. Lees de vraag en alle antwoorden voordat je besluit antwoord te geven. Ook hier voor geldt: ook al weet je 100% zeker dat antwoord A juist is, lees eerst antwoord B en C voordat je daadwerkelijk kiest voor antwoord A. 

De CBR-vraagstelling is soms bewust lastig verwoord. Zo kunnen ook de antwoorden bewust misleidend worden getoond. Wees verstandig en val niet in deze valkuilen! Ik zal je een voorbeeld geven. Het kan voorkomen dat je de keuze hebt uit 3 antwoorden. Namelijk;

A) Alleen bord A.
B) Alleen bord B.
C) Bord A en B. 

Het zou zomaar zo kunnen zijn dat antwoord A ten alle tijden juist is en antwoord B in sommige gevallen juist is. De uitzondering dat antwoord B ook juist is, word getoond aan de hand van de afbeelding. Als je niet alle antwoorden leest zou je gemakkelijk kunnen kiezen voor antwoord A en dus het verkeerde antwoord geven. In dit geval zou antwoord C het juiste antwoord zijn. 

In één keer slagen voor je theorie-examen is niet makkelijk. Maar het hoeft zeker ook niet moeilijk te zijn. Door online proefexamens te oefenen, raak je gewend aan het CBR examen. Hierdoor weet je wat je te wachten staat en kan je in je eigen tempo jezelf optimaal voorbereiden. Online theorie oefenexamens vindt je hier.

Over de schrijver
Wij van 100% Geslaagd zijn er om jouw slagingskans voor het CBR theorie-examen te vergroten. Dit doen we door middel van online CBR proefexamens en examenstof waarmee jij de CBR vraagstelling en inhoud van het examen kunt oefenen of door het aanbieden van een dagcursus. Het is dan ook onze missie dat jij direct voor jouw CBR theorie-examen slaagt. Ongeacht of dit nu voor het bromfiets, motor, tractor of auto theorie-examen is.
Reactie plaatsen