CBR neemt maatregelingen tegen extreme wachttijd

CBR neemt maatregelingen tegen extreme wachttijd

Het CBR heeft extra maatregelingen aangekondigd om de lange wachttijd van examens te verminderen. Dit wordt gedaan door middel van een zwarte lijst. De CBR zwarte lijst zal vanaf 1 september van toepassing zijn.

Maatregelen CBR voor wachttijd

Door de corona periode is de doorstroom van ingeplande praktijkexamens bij het CBR flink in de soep gelopen. Op dit moment is de huidige wachttijd voor het CBR praktijkexamen auto dan ook rond de 20 weken. Dit duurt natuurlijk veel te lang, gezien vele cursisten staan te trappelen om eindelijk zijn of haar CBR examen af te leggen.

Om deze enorme wachtrij terug te dringen, heeft het CBR besloten om een zwarte lijst te introduceren. Deze zwarte lijst zorgt ervoor dat de instroom van nieuwe cursisten sneller gaat en dat gezakte cursisten langer de tijd nemen om voor het examen te oefenen.

Zwarte lijst CBR

De zwarte lijst heeft invloed op iedereen die voor het praktijkexamen zakt. In plaats van dat je gelijk opnieuw een CBR examen aan kunt vragen, moet je een periode wachten. Wanneer je voor de 1ste keer voor het praktijkexamen zakt, zorgt de zwarte lijst ervoor dat je binnen 4 weken geen nieuw praktijkexamen mag aanvragen. Bij een tweede keer zakken voor het praktijkexamen, dien je als cursist 15 weken te wachten voordat je wederom het praktijkexamen kunt afnemen.

Bovendien, moet je ook rekening houden met de huidige wachttijden van ongeveer 20 weken. Dit wilt dus zeggen dat de druk tijdens het afrijden flink verhoogd wordt voor de huidige CBR cursisten.

Maatregelen examinatoren CBR

De laatste periode is er veel verzuim geweest bij het CBR. Vele examinatoren konden de huidige werkdruk niet meer bij benen, waardoor zij thuis kwamen te zitten. Door middel van de zwarte lijst probeert het CBR de werkdruk voor de examinatoren dan ook weer te normaliseren. Het CBR kondigt daarnaast ook aan dat het werk zal maken om nieuwe examinatoren aan te trekken, waardoor er grotere oplages aan praktijkexamens afgenomen kunnen worden.

Alle CBR maatregelen

Om alle CBR maatregelen overzichtelijk te houden, zijn ze hierbij opgesomd.

Zwarte lijst CBR vanaf 1 semptember

  • Bij de 1ste keer zakken voor het CBR praktijkexamen bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming of auto met aanhangwagen kan op zijn vroegst na 4 weken weer afrijden.
  • Eerste herexamen praktijkexamen auto op zijn vroegst na 4 weken.
  • Na twee keer of vaker zakken voor het praktijkexamen auto kan de kandidaat op zijn vroegst na 15 weken weer afrijden.

Nieuwe reserveringsregels CBR vanaf 29 mei

  • Na het reserveren van een CBR theorie-examen of praktijkexamen, heb je tot 48 uur de tijd om deze kosteloos te annuleren.  Als het examen binnen 4 weken is, kan annuleren niet meer, net als nu.
  • De geldigheid van een machtiging vervalt na 12 maanden. Dit houdt in dat een rijschool alleen een reservering voor een kandidaat kan maken vóór de einddatum van die machtiging.
  • Een rijschool kan geen toets meer reserveren voor een kandidaat ná een gepland praktijkexamen. Heeft een rijschool vanaf 7 juni toetsen na een praktijkexamen gereserveerd, dan worden die op 29 mei verwijderd uit het reserveringssysteem. De betreffende kandidaten worden hierover geïnformeerd.
  • Een kandidaat kan een rijschool geen machtiging meer geven voor een toets of praktijkexamen, als hij al is geslaagd voor die examencategorie. Heeft een rijschool op dit moment machtigingen van kandidaten die al zijn geslaagd, dan worden die op 29 mei verwijderd uit het CBR-reserveringssysteem. Dit geldt voor reserveringen vanaf 7 juni.
  • Na twee keer annuleren vervalt de machtiging van de kandidaat. De kandidaat moet de rijschool dan opnieuw machtigen om een examen of toets te reserveren.


Over de schrijver
Wij van 100% Geslaagd zijn er om jouw slagingskans voor het CBR theorie-examen te vergroten. Dit doen we door middel van online CBR proefexamens en examenstof waarmee jij de CBR vraagstelling en inhoud van het examen kunt oefenen of door het aanbieden van een dagcursus. Het is dan ook onze missie dat jij direct voor jouw CBR theorie-examen slaagt. Ongeacht of dit nu voor het bromfiets, motor, tractor of auto theorie-examen is.
Reactie plaatsen