CBR introduceert zwarte lijst voor mensen die 2x zakken

CBR introduceert zwarte lijst voor mensen die 2x zakken

De huidige wachtrij bij het CBR blijft toenemen voor mensen die een examen wil afnemen. Daarom introduceert het CBR een zwarte lijst voor mensen die 2x zakken. In dit artikel legt 100% Geslaagd uit wat de zwarte lijst van de CBR voor jou als cursist inhoud.

Wachttijd CBR

Door corona hebben veel organisaties in Nederland lange wachttijden. Dat geldt helaas ook voor de praktijkexamens van het CBR. Tijdens de coronaperiode waren rijinstructeurs een periode niet bevoegd om praktijklessen uit te voeren en mocht het CBR geen praktijkexamens afnemen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de wachttijd bij het CBR opgelopen is tot ongeveer 20 weken vanaf het moment dat je een praktijkexamen aanvraagt.

Door deze lange wachtrij, heeft het CBR zelf ook ingezien dat het iets moet gaan veranderen en daarom komt het CBR met een zwarte lijst voor mensen die voor het praktijkexamen zakken.

Zwarte lijst CBR voor praktijkexamens

Het praktijkexamen voor auto (rijbewijs B) is het meest afgenomen praktijkexamen bij het CBR. Echter, liggen hier de wachttijden dan ook rond de 20 weken voordat je de mogelijkheid hebt om af te rijden. Dit wilt zeggen dat je bijna een half jaar langer moet rijlessen dan nodig! Hierdoor heeft het CBR besloten om een zwarte lijst in het leven te roepen.

Waar vele cursisten het afrijden al spannend vinden, zal dit tijdens het CBR praktijkexamen nu alleen maar meer toenemen. Wanneer je namelijk 2x niet weet te slagen voor het CBR praktijkexamen auto, kom je op een zwarte lijst te staan.

Welke gevolgen heeft de zwarte lijst van het CBR?

Vanaf 1 september 2022 zal de zwarte lijst van toepassing zijn voor iedereen die 2x achterelkaar gezakt voor het praktijkexamen is. Alle cursisten die op de zwarte lijst komen te staan, mogen binnen 15 weken geen nieuw praktijkexamen afleggen. Dit wilt zeggen dat het CBR de cursist verplicht om 15 weken langer rijlessen te nemen om jezelf klaar te stomen voor het eerst volgende rijexamen.

Zwarte lijst na eerste keer zakken voor het praktijkexamen

Ook als je één keer gezakt bent voert het CBR een minimale wachttijd in. Dan moet je 4 weken wachten voordat je herexamen mag doen. Met de huidige wachttijden zal dit trouwens veel langer zijn, dus je mag heel blij zijn als je al na 4 weken weer op mag.

Door middel van deze drastische maatregel hoopt het CBR de wachttijden grootschalig te beperken en iedereen de mogelijkheid te geven om (bij de eerste keer) het praktijkexamen zo snel mogelijk af te laten leggen.


Over de schrijver
Wij van 100% Geslaagd zijn er om jouw slagingskans voor het CBR theorie-examen te vergroten. Dit doen we door middel van online CBR proefexamens en examenstof waarmee jij de CBR vraagstelling en inhoud van het examen kunt oefenen of door het aanbieden van een dagcursus. Het is dan ook onze missie dat jij direct voor jouw CBR theorie-examen slaagt. Ongeacht of dit nu voor het bromfiets, motor, tractor of auto theorie-examen is.
Een andere gedachte
Door

Een andere gedachte

op 13 Dec 2023

Waarom mag alleen het CBR examens afnemen? Als ik arts of ingenieur wil worden, dan zijn er toch ook verschillende universiteiten waar ik uit kan kiezen? Er zijn vier TU's in Nederland maar er is maar 1 CBR? En die kan de hoeveelheid klandizie niet aan...

Reactie plaatsen