begeleiderspas voor 17-jarige bestuurder

Begeleiderpas jonge bestuurder

Jongeren onder 18 jaar mogen alleen rijden met een begeleider. Ook moeten ze altijd een begeleiderspas bij zich hebben. Het is dan ook belangrijk om te weten aan welke regels jij als beginnend bestuurder onder de 18 jaar en je begeleider aan moeten voldoen.

Tot 18 jaar rijden met begeleider en pas

Wanneer je op 17-jarige leeftijd voor het autorijbewijs geslaagd bent, mag je nog niet alleen de weg op. Tot je 18e verjaardag mag je alleen autorijden met een coach naast je. Bijvoorbeeld je vader of je moeder. Dit staat bekend als 2todrive (begeleid rijden). De coach moet op een begeleiderspas staan die je bij je moet hebben. Je kunt je rijbewijs alleen aanvragen, als je al een begeleiderspas hebt aangevraagd.

Vereisten voor 2toDrive begeleiders

 2toDrive maakt het mogelijk om met een coach of begeleider voor je 18-jarige verjaardag auto te rijden. Wanneer je een begeleider wilt aanmelden is het goed om te weten aan welke eisen een 2toDrive begeleider aan moet voldoen.

Hij of zij:

  • moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands personenautorijbewijs (rijbewijs B);
  • moet minimaal 27 jaar oud zijn;
  • staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP) met een woonadres in Nederland;
  • mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
  • mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
  • mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen ongeldigverklaring hebben gehad, op grond van een onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid;
  • mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
  • moet een geldig rijbewijs kunnen tonen.

Wanneer jouw begeleider in het bezit is van een geldig buitenlands rijbewijs of een WRM-pas, dan is deze persoon in staat om zich al begeleider aan te melden.

Begeleiderspas aanvragen

Het aanvragen van een begeleiderspas gaat via het RDW. De coach die met jou meerijdt en die begeleidt, kan zich bij het RDW aanmelden als coach. Als beginnend bestuurder mag je maximaal 5 mensen als jouw coach laten registreren. Zora de RDW al je coaches heeft ingeschreven, kan je een begeleiderspas bij de RDW aan vragen. Via je persoonlijke DigiD kan je bij het RDW inloggen en de begeleiderspas aanschaffen. Wanneer de aanvraag en betaling correct zijn, krijg je de pas binnen 10 werkdagen thuis gestuurd.

Reactie plaatsen