Theorie-examen tips

Download gratis de theorie examen tips

auto-theorie-tips-downloaden

Auto theorie tips

Scooter theorie tips

motor-theorie-tips-downloaden

Motor theorie tips

tractor-theorie-tips-downloaden

Tractor theorie tips

 • Examentip #1 Ga ontspannen naar het CBR

Natuurlijk ben je gespannen voor het CBR theorie-examen, dat is logisch en gezond. Maar het heeft geen zin om de nacht voor jouw theorie-examen nog tot laat de samenvattingen door te nemen. Zorg ervoor dat je scherp en zonder stress kunt beginnen aan het maken van het theorie-examen. 

 • Examentip #2 Een goede nachtrust de dag ervoor

De avond voor het theorie-examen ben je misschien gespannen. Probeer de spanning naast je neer te leggen en te ontspannen.

Als je een goede nachtrust hebt voor de dag van het theorie-examen dan wordt de theoriestof verwerkt in je hersenen tijdens het slapen. 

 • Examentip 3: Aanvragen CBR theorie-examen 

Als je het theorie-examen bij het CBR nog niet hebt aangevraagd dan is het slim dit zo snel mogelijk te doen. Zodat je weet wanneer je het theorie-examen hebt en daarvoor kunt voorbereiding. Op die manier weet je precies hoe lang je nog hebt om te leren. Uit ervaring zien wij dat kandidaten het fijn vinden om naar een datum toe te werken. Zo kun je dan de hoofdstukken verdelen over de tijd die je hebt om te leren.

Dat is een goede, systematische manier van leren.

 • Examentip #4 Proef theorie-examens maken

Een theorie-examen maken is meer dan verkeersregels uit je hoofd leren. Het gaat erom dat je jezelf vaardigheden aanleert om met de examenstof tot bepalen inzichten te komen. Door proefexamens te maken ben je beter voorbereid op het aankomende eindexamen.

Zo raak je bekend met de CBR-vraagstelling en lay-out.

 • Examentip #5 Leer van je gemaakte fouten

Na het maken van de proefexamens kun je direct zien welke vragen je fout had, welk antwoord juist is en de reden waarom dit het juiste antwoord is. Bekijk dit goed, hier leer je van. 

 • Examentip #6 Kom in de flow

Oefen meerdere oefenexamens achter elkaar zodat je in de flow komt. Na het maken van meerdere proefexamens begin je de theorie beter te begrijpen. Dit zorgt ervoor dat je meer theoriekennis opdoet en ook hoger gaat scoren. 

 • Examentip #7 Bekijk de video samenvattingen

In het theoriepakket zit ook een video’s. Per hoofdstuk kun je een video samenvatting. Hierin wordt alle belangrijke theoriestof van het hoofdstuk uitgelegd. Bekijk eerst de video samenvatting voordat je gaat starten met het maken van de proefexamens. Op deze manier kun leer je effectief voor jouw theorie-examen. 

 • Examentip #8 Leer hoofdstuk voor hoofdstuk

Het heeft geen zin om in één keer alle examenstof in je hoofd te stampen. Sterker nog hiervan kan je zelfs stress krijgen en daardoor de proefexamens minder goed maken. De theoriepakketten zijn verdeeld in hoofdstukken. Maak de hoofdstukken dan ook een voor een.

Als je alle hoofdstukken gemaakt hebt maak dan de hoofdstukken die je nog niet goed beheerst.

 • Examentip #9 Begin op tijd met leren

Wij zien veel kandidaten last minute nog snel een aantal proefexamens maken in de hoop dat dit genoeg is om te slagen bij het CBR.

Helaas is dat niet zo… Begin op tijd met het doornemen van jouw theoriepakket. Leer de theorie stap voor stap. Maak voor jezelf een planning wanneer je gaat oefenen. Als je op tijd begint met het oefenen en leren dan heb je genoeg tijd voor alle examenvakken. 

Zo voorkom je examenstress. 

 • Examentip #10 Vertrouw op jezelf 

Vertrouw op je eigen kennis. Je hebt tenslotte veel geoefend om te slagen voor het CBR theorie-examen.

Maak de dag voor het theorie-examen nog een paar makkelijke opgaven. 

Dit geeft je zelfvertrouwen. Zorg dat je de moeilijke opgaven al van tevoren hebt geoefend.

 • Examentip #11: Geef altijd een antwoord

Geef altijd een antwoord bij het CBR. Een leeg antwoord is altijd fout. Als je iets niet weet, doe een gok. Ook bij de open vragen. Probeer zo min mogelijk te twijfelen, je eerste ingeving is meestal juist! Krijg je een vraag waarop je het antwoord echt niet weet? Vul dan toch altijd iets in door een gokje te wagen. Onthoud, een niet ingevuld antwoord is fout tijdens het examen.

 • Examentip #12 Markeer de vraag

Blijf niet te lang naar een vraag staren. Als je de vraag moeilijk vindt of niet begrijpt, markeer deze dan met het vlaggentje. En ga door naar de volgende vraag. 

De gemarkeerde vragen kun je op het einde nog eens bekijken en invullen. 

 • Examentip #13 Maak gebruik van je tijd

Laat je niet gek maken door andere examenkandidaten die eerder het lokaal verlaten. Zij kunnen eerder begonnen zijn dan jij of misschien hebben zij wel alles random ingevuld. Neem de tijd die jezelf nodig hebt. Voor het CBR theorie-examen heb je 30 minuten de tijd.  

 • Examentip #14 Blijf rustig en hou focus

Examens worden gemaakt door ‘bijzondere’ mensen. Zij bedenken soms de ingewikkeldste vraag of antwoord dat je maar kunt bedenken. Als je een vreemde of ingewikkelde vraag tegen kom, blijf rustig en hou je focus.

 • Examentip #15 Zorg dat je op tijd bent

Op school kun je gerust een paar minuten voor tijd de klas in komen om een de les of toets te maken. Zorg dat je op tijd bent op de dag van jouw CBR theorie-examen. Wij adviseren jou om minimaal 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn bij het CBR. 

Wil je nog meer gratis tips?

Download de gratis tips
Tips voor ieder theorie-examen